Printer Friendly Version ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ НА ИЗБОРИМА 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ @ 1 November 2023 06:14 PM
 
Обавештавамо да је председник Републике Србије Александар Вучић донео Oдлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и да су избори заказани за 17. децембар 2023. године.
 
Министарство државне управе и локалне самoуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима. Обавештење се може преузети у следећем линку:
 
https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/
 
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана (ЈМБГ) и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/.
 
Држављани Републике Србије који имају бирачко право а нису уписани у јединствени бирачки списак (ЈБС) неопходно је да поднесу захтев за упис у ЈБС у Републици Србији истовремено са захтевом за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству
 
Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе, уколико особа има налог на порталу еУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.
 
Држављани Републике Србије који имају бирачко право, а уписани су у јединствени бирачки списак у Републици Србији могу да поднесу захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству.
 
Уз уредно попуњен и потписан захтев потребно је приложити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријској пасоша Републике Србије. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је приложити копију очитане личне карте, уколико је поседујете.
 
Држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до 23 сата према локалном времену у УК  25. новембра 2023. године (поноћ према локалном времену у Републици Србији). Након наведеног времена захтеви неће моћи да се процесуирају, због чега апелујемо на заинтересоване грађане да захтеве поднесу благовремено, односно што раније.
 
Право пријаве за гласање у иностранству имају сви држављани Републике Србије, који су уписани у ЈБС, без обзира по ком основу и колико дуго бораве у иностранству.
 
Захтеви се могу се доставити Амбасади Републике Србије у Лондону лично, путем поште или на е маил izbori.london@mfa.rs.